Collecten in de maand juni 2023
In het volgende overzicht willen we een korte samenvatting geven van de collecten voor de komende maand.

Zondag 4 juni | De Brug - Katwijk
Deze organisatie ondersteunt mensen in kwetsbare situaties en biedt hulp op verschillende gebieden, zoals huisvesting, financiën en sociale contacten.
Voor meer info zie https://www.debrughelpt.nl/

Zondag 11 juni & 18 juni | Diaconie plaatselijk
De diaconie wil in navolging van Jezus Christus oog en oor hebben voor de nood van mensen in en buiten de kerk, zowel dichtbij als ver weg. In de diaconie zijn drie werkgroepen actief die zich met de verschillende facetten van het werk bezighouden.

Zondag 25 juni | Project 10 27 - Werelddiaconaat Albanië. 
De opbrengst is bestemd voor medische zorg in afgelegen Albanese dorpen.

 

Geen medische voorziening in het dorp, geen geld om de arts te betalen of je niet gezien/gehoord voelen door de arts: allemaal redenen om lang te blijven tobben met eenvoudige gezondheidsklachten. In de Albanese dorpen is veel medische en psychosociale nood. Fokusi werkt samen met ABC Health Center (een christelijke kliniek in Tirana) om de kerken te ondersteunen bij hun diaconale taken.

Met teams, bestaande uit een arts, een verpleegkundige en een fysiotherapeut, trekt men naar de dorpen om een eenvoudige, medische check aan te bieden. Hiervoor wordt samengewerkt met de lokale kerk. Minstens zo belangrijk als de bloeddruk die gemeten wordt, is het luisterend oor, de bemoediging, het bidden met elkaar en het Evangelie dat gedeeld wordt. Op deze manier willen Fokusi en ABC handen en voeten geven aan de liefde die Jezus heeft voor mensen in nood.

Zendingswerker Wilma de Vries (uitgezonden sinds februari dit jaar) vertelt: “Zo vrolijk als ze eerst overkwam, zo onbedaarlijk huilt ze nu. De vrouw tegenover mij komt voor een eenvoudige medische check. Het meeste heeft ze last van hoofdpijn, waarvan de boosdoener al snel een torenhoge bloeddruk blijkt te zijn. De hoofdpijn is erg vervelend, maar toch geloven we niet dat dit haar zoveel verdriet geeft. We nemen de tijd, pakken haar hand vast en vragen zachtjes of ze iets met ons wil delen. Als ze zichzelf weer onder controle heeft, vertelt ze over het verlies van haar zoon. Met niemand kan ze erover praten, haar verdriet kent geen uitweg. We luisteren naar wat ze met ons deelt, in elk woord horen we een hartverscheurend verdriet. Voorzichtig vragen we door. Haar verdriet is zo hartverscheurend dat we denken dat haar zoon recent is overleden. De zwaarte van haar verdriet dringt pas echt tot ons door als ze zegt al 25 jaar te leven met het verlies van haar zoon. In al die 25 jaren moest ze doorleven om te overleven, was er geen luisterend oor, was er niemand die de naam van haar zoon nog noemde. Haar hoge bloeddruk konden we behandelen, maar het beste wat we haar konden bieden was een luisterend oor en haar vertellen dat er Één is die haar verdriet kent en bij Wie ze altijd welkom is met haar nood.”

De diaconie vraagt uw voorbede en beveelt de collecten van harte bij u aan.
Voor vragen of suggesties staan wij altijd open.
Per week kunt u uw collectes ook anoniem overmaken via www.wijkichthus.nl/collecte  en zelf bepalen hoeveel u voor elke collectes wilt geven, zowel voor de diaconie als instandhouding eredienst en het kerkgebouw.

Bram, Gert en Kees namens Diaconie Wijkgemeente Ichthus.