Update Hulpgoederen Oekraïne
Drie volle vrachtwagens met goederen hebben wij vanmorgen al weg mogen brengen naar “Werkgroep de Ruyter” in Rijnsburg.  Het is hartverwarmend om te zien hoeveel er gedoneerd is, de behoefte om vluchtelingen te helpen leeft bij ons allemaal!

Zoals u gisteren heeft kunnen lezen hebben wij de plannen moeten wijzigen. In eerste instantie kreeg u de oproep van om spullen in te zamelen voor vluchtelingen in “de Leeuwenhorst” wat achteraf niet nodig bleek te zijn.

Bij navraag is ons gebleken dat er bij de meeste organisaties en gemeentes nog weinig informatie bekend is, wat er exact nodig is. Men is bezig met het inrichten van opvanglocaties en men wordt overstelpt met hulpgoederen. Zoveel, dat wij geen één organisatie in Nederland konden vinden die onze goederen direct konden gebruiken, wat natuurlijk een heel goed teken is: er wordt massaal geschonken.

Drie lokale organisaties
Zoals bij u bekend hebben wij contact gezocht met “Werkgroep de Ruyter” en daarover meer. Onder de naam: hulpvooroekraine.nl werken drie lokale organisaties uit Rijnsburg en Katwijk op dit moment samen. Zij doen dit door het inzamelen van geld en goederen en het organiseren van hulptransporten naar West-Oekraïne. Zij bieden praktische hulp, op de plekken waar het nu het hardste nodig is. Zo zijn er de afgelopen dagen al 14 vrachtwagens richting Oekraïne vertrokken, daarnaast hebben wij vernomen dat deze organisatie ook lokaal bij opvanglocaties in Nederland spullen en goederen zullen leveren.

 

Giften
Naast goederen zijn er bij de diaconie ook giften binnengekomen. Willeke de Visser, dochter van Bram en Maartje de Visser heeft als tolk contact gehad met de mensen in de Leeuwenhorst. Zij heeft van de donaties spullen kunnen kopen en direct kunnen uitdelen.

Bidt u mee?
Volgende week zullen wij als diaconie weer vergaderen om te kijken hoe verder. Waar kunnen wij als gemeente diaconaal dienstbaar zijn? Is het nodig om goederen te blijven inzamelen voor hulpvooroekraine.nl en welke acties kunnen we nog meer ondernemen? Kunnen we activiteiten organiseren bijvoorbeeld met de jeugd? Daarover later meer. Mocht u natuurlijk zelf ideeën hebben vernemen wij dat graag!

Voor nu willen we de oproep die staat op de site van hulpvooroekraine.nl  herhalen: Bidt u mee? Onze gedachten en gebeden gaan uit naar allen die geraakt worden door deze oorlog en in het bijzonder hen die daar slachtoffer van zijn geworden.

Met hartelijke groet,

Herman, Kees en Gert

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

 

Stichting HOE start geldinzamelingsactie voor hulp aan vluchtelingen in Oost-Europa
Stichting HOE (Hulp Oost-Europa) is gestart met een geldinzamelingsactie om kerken en christelijke organisaties in Oost-Europa te ondersteunen in hun diaconale taak om vluchtelingen uit Oekraïne op te vangen. Er is grote behoefte aan voedsel, stevig schoeisel, babyvoeding, hygiëneartikelen, luiers, medicijnen, benzine (voor vrijwilligers die vluchtelingen met de auto bij de grens ophalen) en een bijdrage aan extra gas- en elektriciteitskosten (prijzen stijgen daar ook enorm) voor de opvang van de vluchtelingen in kerken en bij particulieren thuis.

Kerken en christelijke organisaties in Hongarije, Moldavië, Polen, Roemenië en Slowakije zijn druk bezig met de opvang van vluchtelingen uit het door de oorlog getroffen land Oekraïne. Vluchtelingen, met name vrouwen en kinderen, komen te voet naar de Oekraïense grens en worden met de auto opgehaald door gemeenteleden. In kerken en bij mensen thuis krijgen de vluchtelingen een plek om tot rust te komen en bij te komen van de bizarre situatie.

Op dit moment krijgen we nagenoeg geen signalen om spullen uit Nederland te transporteren naar de plekken waar vluchtelingen worden opgevangen. De kerken en christelijke organisaties aldaar kopen de goederen lokaal in of ontvangen goederen van de lokale bevolking of partners. Alleen vanuit Polen ontvangen we berichten dat er behoefte is aan goederen en daarvoor zijn al acties opgezet. Er is nu vooral behoefte aan financiële middelen om de vluchtelingen op een adequate manier te helpen en op te vangen.

Uiteraard vragen we uw gebed. Een medewerker van stichting Pentru Tine in Roemenië verwoordde het als volgt: “Blijf bidden voor vrede, voor Oekraïne en voor de vrijwilligers hier”.

Mogen we ook in financiële zin op u rekenen?

Geven - Stichting HOE (hulpoosteuropa.nl)   

Of via onze SKG collecte.