Collecten in de maand januari 2023.
In het volgende overzicht willen we een korte samenvatting geven van de collecten voor de komende maand.
1 januari 2023 Steunfondsgemeenten (Gereformeerde Bond)
Uit dit fonds worden bijdragen gegeven voor het stichten of onderhouden van predikantsplaatsen. Steun wordt gegeven in de vorm van een garantiestelling voor een aantal jaren. Het doel van het Steunfonds is het verlenen van financiële support bij het stichten of instandhouding van predikantsplaatsen of evangelisaties.
8 januari 2023 Diaconie plaatselijk
15 januari 2023 Stichting Present Bollenstreek
Bij veel kerken in Nederland groeit het verlangen om in de eigen lokale omgeving dienend aanwezig te zijn. Om het geloof in de praktijk te brengen met concrete naastenliefde. Want Christus volgen betekent ook omzien naar mensen buiten de kerk die hulp goed kunnen gebruiken. En in het dienend handelen van gemeenteleden schijnt iets door van de liefde van Christus.
Daarbij kun je als kerk voor een aantal vragen komen te staan. Hoe zorg je er bijvoorbeeld voor dat dat werk niet alleen op de schouders van de diaconie of een groepje gemeenteleden terechtkomt, maar dat de hele gemeente erbij wordt betrokken? Hoe bereik je de mensen die hulp echt het beste kunnen gebruiken? Moet je het werk niet aan zorgprofessionals overlaten? Welke hulp kun je bieden, wat sluit aan bij de talenten van de gemeenteleden en hoe krijg je en houd je hen enthousiast? Stichting Present wil een antwoord zijn op deze vragen.
Stichting Present:
Brug tussen mensen
Stichting Present is een christelijke organisatie die de betrokkenheid van groepen uit kerken, bedrijven, kerken, buurten en andere sociale verbanden wil stimuleren en organiseren. Als ‘vrijwilligersmakelaar’ biedt Present groepen burgers de mogelijkheid om een zinvolle en goed bestede dag te beleven door zich onbetaald en op projectbasis in te zetten voor mensen die te maken hebben met armoede, een slechte gezondheid of een sociaal isolement. Present wil zo de christelijke gemeenschap mogelijkheden bieden om meer present te zijn in de samenleving, door om te zien naar mensen met weinig geld, gezondheid of sociale netwerken.
22 januari 2023 IZB
Noorderlicht: Lege kruiken - een droom
In de afgelopen jaren is de pioniersgemeente Noorderlicht in Rotterdam van een handjevol mensen uitgegroeid tot zelfstandige wijkgemeente. En vandaaruit zijn weer nieuwe initiatieven ontstaan: eerst de missionaire pioniersplek OMG, daarna Noorderlicht-Oranjekerk (Rotterdam-Noord). Het meest recent, in december 2019, Noorderlicht-Charlois (Rotterdam-Zuid). Predikant en pionier Niels de Jong weet zich geroepen om de zegeningen die in de afgelopen jaren ontvangen zijn niet alleen te tellen, maar ook om anderen erin te laten delen.
Lees hier over de startfase van Noorderlicht.
‘We hebben zoveel ontvangen, zou dat nu alleen voor óns zijn? Of is ons iets toevertrouwd om daarmee aan de slag te gaan?’, vroeg voorganger Niels de Jong zich af. Lees hieronder over zijn droom over de ‘lege kruiken’:
‘In Noorderlicht heb ik ervaren dat je missionair werk zoveel makkelijker kunt doen vanuit een nieuwe kerkgemeenschap, dan vanuit een bestaande. Misschien is dat wel een oude frustratie. Bij de voetbalclub kon ik makkelijker aan de bar van de kantine over het geloof spreken en iets van de Bijbel delen, dan m’n maten meenemen naar de kerk. Zo’n kerkdienst zou hen niet verder helpen, voelde ik wel aan. In Noorderlicht zie ik dat mensen wel mensen meenemen. Daar doe ik iedere zondag mijn best voor – dat diegene die er voor het eerst is ook aangesproken wordt. Dat hoeft overigens niet ten koste te gaan van de diepgang. Allerlei mensen die al jaren christen zijn komen met veel plezier naar de diensten’. Jaarlijks sluiten zich zo’n 50 tot 75 mensen bij Noorderlicht aan. Dat heeft er toe geleid dat we inmiddels zijn uitgegroeid tot een zelfstandige wijkgemeente van de Protestantse Kerk in Rotterdam. ‘Ik ben veel bezig met hoe verder. Want groei heeft ook moeilijke kanten. Hoe blijf je iedereen zien? Hoe betrek je zoveel mogelijk mensen bij het gemeente-zijn, maar ook bij het werk in de wijk? Zouden we niet multicultereler moeten zijn of worden?
Moeten we steeds meer mensen in onze gemeente verzamelen of moeten we nadenken over splitsen? Dat soort vragen. Je zou het strategisch denken kunnen noemen. Daar is niets mis mee volgens mij. Paulus wist daar ook van. Hij was bijzonder resultaatgericht. Meer dan eens geeft hij een inkijkje in zijn plannen en ‘strategie’.
29 januari 2023 Diaconie plaatselijk
De diaconie vraagt uw voorbede en beveelt de collecten van harte bij u aan.
Voor vragen of suggesties staan wij altijd open.
Namens de diaconie,