– Themadienst over het negende gebod: ‘Hoe spreek en schrijf ik betrouwbaar als christen?’

‘Ik heb me dat achteraf verkeerd herinnerd. Ik betreur dat ten zeerste’.
Woorden van premier Rutte 3 jaar geleden n.a.v. de aantekeningen van Kajsa Ollongren waarop geschreven stond: ‘positie Omtzigt: functie elders’. Rutte sprak over hem in een gesprek met de verkenners van een nieuw kabinet, maar kon zich dat later niet meer herinneren. Het leidde tot een nog dieper wantrouwen van burgers in de politiek en zo ook indirect tot de komst van een nieuw rechts kabinet per 2 juli a.s.
Het laat de actualiteit van het negende gebod zien. Hoe het erop aankomt de waarheid lief te hebben, te strijden tegen de leugen en onze medemens hoog te houden.

Zondagmiddag gaan we verder met onze serie over de Tien Geboden. We staan stil bij de betekenis van het negende gebod: ‘leg over een ander geen vals getuigenis af’.
Als je de Heere Jezus wilt volgen, dan heeft dat te maken met je hele leven. Ook met de manier waarop je over anderen spreekt en schrijft.
Ongetwijfeld zul je uit eigen ervaring weten hoe schadelijk het is en hoe zeer het doet, als anderen een verkeerd verhaal over je vertellen of je vals van iets beschuldigen.
Als christelijke gemeente mogen we ons daarin onderscheiden dat we goed spreken over elkaar en het positieve in elkaar benadrukken.

Lees ter voorbereiding alvast Psalm 15, Jakobus 3:1-12 en zondag 43 uit de Heidelbergse Catechismus door aan de hand van de volgende vragen:

  1. Op welke manier ben je in je eigen leven aangelopen tegen de positieve en negatieve uitwerking die woorden kunnen hebben?
  2. Stel eens enkele vuistregels op voor een christen-journalist. Hoe moeten we omgaan met de zogenaamde roddelpers?
  3. Welke kansen zijn er in je leven om de ander met de waarheid lief te hebben?