Themadienst: ‘De twee sleutels van het Koninkrijk’
In onze samenleving worden regels steeds meer aangescherpt. Het is een noodzakelijke correctie op een permissieve cultuur die te ver is doorgeschoten in tolerantie. In de sportwereld worden schorsingen en diskwalificaties regelmatig als straffen opgelegd.
Toch roepen woorden als ‘regels en straffen’ afkeer bij ons op. We voelen ons er ongemakkelijk bij. Zeker als die woorden in de kerk gebruikt worden. Hoe komt dat?
Zondagmiddag willen we met elkaar stilstaan bij de betekenis van ‘de twee sleutels van het Koninkrijk’: de verkondiging van het evangelie en de christelijke tucht.
De catechismus zegt in navolging van de Bijbel dat deze twee sleutels gebruikt moeten worden wanneer er gemeenteleden zijn die zich in leer of leven onchristelijk gedragen. De Heere Jezus Zelf spreekt er uitgebreid over in Mattheus 16 en 18.
Lees van tevoren Mattheus 16: 13-20 en 18: 15-20 en zondag 31 uit de catechismus.
Een paar vragen ter voorbereiding:
- ‘De preek heeft een eeuwigheidsdimensie.’ Ervaart je de preek ook altijd zo?
Zou dat in elke preek ook zo moeten zijn? Is het ook afhankelijk van het Bijbelgedeelte? - Reageer op de volgende stelling: ‘In de kerk geldt maar één regel, die van de liefde – de rest doet er niet toe’.
- Hoe zou je zelf reageren als iemand uit de gemeente je zou opzoeken om met je te willen praten over je levensstijl?